De eerste zomerse dagen hebben we al gehad en als jij kleine kinderen hebt dan is het belangrijk dat je je kind beschermd tegen verbranding. Bescherming tegen zonnebrand voor baby en kind is heel belangrijk omdat je kind nog een heel kwetsbaar huidje heeft. Daarom is het belangrijk om de het eea te weten. Ontdek alles over zonnebrand en filters, welke zonnebrandcrème geschikt is voor baby en kind en waar SPF voor staat.

Dit is de beste zonnebrand voor je kind ->

Er is niets zo lekker als met mooi weer buiten te zijn. Dat heeft je kind ook zeker nodig, maar… door de kracht van de zon moet je je kind ook goed beschermen. Want wist je dat als je verbrand bent door de zon, je permanente schade kan overhouden aan je DNA? En dat baby’s tot 1 jaar bij voorkeur helemaal uit de zon gehouden moeten worden? Of je nou met je kindje buiten gaat zitten op een terrasje of dat je met je kindje gaat fietsen? Smeer ze goed in met de juiste producten.

Zonnebrand voor baby en kind 

We hebben je hierboven al verteld dat het noodzakelijk is om de tere baby- en kinderhuid optimaal te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. Dat doe je bij voorkeur met natuurlijke zonnebrandcrème, bijvoorbeeld van Sol de Ibiza. Maar uiteraard hebben we nog meer goede merken zonnebrand ie geschikt zijn voor jouw kindje. 

Baby beschermen tegen zon

Als jij een baby hebt tot 1 jaar, dan mag hij/zij zo min mogelijk zon op de huid krijgen. Maar moet je toch buiten zijn? Laat je baby dan in elk geval UV-werende kleding dragen, een petje of hoed en smeer je baby in met zonnebrandcrème met minimaal factoor 30. Smeren doe je ook als je baby in de schaduw zit, want ook daar kan je baby verbranden, al is de Uv-straling in de schaduw een stuk minder. intensief dan in de zon. Zet je kind zo veel als mogelijk onder een parasol.

Voor kinderen ouder dan 1 jaar dan gelden dezelfde regels alleen is het minder belangrijk dat je ze echt helemaal 100% uit de zon houdt. Ze mogen best een beetje zonnestraling opvangen, mits goed ingesmeerd.

Welke zonnebrandcrème is geschikt voor baby en kind?

Kies voor je kinderen bij voorkeur voor natuurlijke zonnebrandcrèmes. Je huid is het grootste orgaan en alles wat je hierop smeert komt direct in de bloedbaan terecht. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor natuurlijke producten. Little Urchin heeft bijvoorbeeld verschillende natuurlijke producten waaronder natuurlijke zonnebrand en natuurlijke deodorant (voor jezelf). Uiteraard hebben we nog meer natuurlijke zonnebrand merken in ons assortiment. Die vind je hier.

Er zijn verschillende zonnebrand middelen verkrijgbaar, maar voor baby’s kun je het beste kiezen voor een crème in plaats van een zonnebrandspray. Een spray wordt meestal in een veel te dunne laag aangebracht. Daarbij is het licht ontvlambaar en mogen de dampen niet ingeademd worden. Voor je baby is zonnebrandcrème dus de beste optie.

Het verschil tussen minerale en chemische filters

Elke zonnebrandcrème heeft filters 9 de zogenaamde SPF) die je huid beschermen tegen schadelijke Uv-straling. Er zijn twee verschillende soorten filters: minerale en chemische zonnefilters. Waar de één werkt door de uv-stralen op de huid te weerkaatsen (minerale filters), doet de andere filter (chemisch) zijn werk door de uv-stralen ín de huid onschadelijk te maken. Maar welke is nu eigenlijk beter: minerale filter of chemische filter?

Beide zonnefilters hebben voor- en nadelen. Voor welke je kiest hangt eigenlijk gewoon af van je eigen voorkeur. Mijn voorkeur gaat wel duidelijk uit naar de natuurlijke filters aangezien die niet schadelijk zijn voor het milieu, de zee en het koraal. Hieronder vind je de verschillen op een rijtje, zodat je zelf een goede keuze kunt maken.

Voor- en nadelen zonnebrand minerale filters

Minerale filters kun je herkennen aan de ingrediënten titaniumoxide en zinoxide.

  • Beschermen huid door laag die uv-straling reflecteren
  • Trekt niet in huid, maar blijft erop liggen
  • Werkt direct na aanbrengen
  • Minder kans op uitslag of jeuk
  • Soms blijft een witte waas zichtbaar na aanbrengen
  • Omdat deze makkelijk af te vegen is moet je vooral bij kinderen vaker smeren
  • Soms wordt gebruik gemaakt van nanotechnologie (moet op de verpakking vermeld worden)

Voor- en nadelen zonnebrand chemische filters

Chemische filters herken je aan de volgende ingrediënten: octocrylene, oxybenzone, octyl methoxycinnamate en avobenzone.

  • Trekt in de huid en vormt daar een bescherming tegen uv-licht
  • Laat geen witte waas achter
  • Heeft tijd nodig om te werken: dus aanbrengen 30 minuten voordat je in de zon gaat
  • Kan voor irritatie of allergie zorgen
  • De ingrediënten kunnen hormoonverstorend werken, al moet hier meer onderzoek naar gedaan worden

Wil je meer lezen over het verschil tussen natuurlijke en chemische filters? Lees dan deze blog

Waar staat SPF voor?

Als je zonnebrand moet kopen, moet je op veel verschillende dingen letten, onder andere op de SPF. SPF staat voor: Sun Protection Factor. Het getal geeft aan hoe lang je in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Hoe hoger het getal, hoe langer je beschermd bent. Voor baby’s en kinderen geldt dat je minimaal SPF 30 moet gebruiken voor optimale bescherming tegen de zon.

Bij het kiezen van een factor is het belangrijk te weren hoe lang je ongeveer in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Is dat bij jou 5 minuten? Dan kan je met een SPF 30, 30 x 5 minuten in de zon voordat je de zon uit moet. Het is overigens niet zo dat als je je daarna weer insmeert je weer die tijd in de zon kan. Het advies isom daarna echt de zon uit te gaan. En je moet tijdens die  30 x 5 minuten ook meerdere keren bijsmeren, zeker als je bent gaan zwemmen.

Hoe vaak smeren met zonnebrandcrème?

We vertelde er nat al even iets over: Alhoewel met de SPF aangegeven wordt hoe lang je in de zon kunt zitten is het raadzaam om je kind( en jezelf)  vaker in te smeren. Kinderen zijn nu eenmaal heel beweeglijk en kunnen tijdens het spelen veel meer aan de zon blootgesteld worden. Smeer je kind daarom minimaal om de 2 uur opnieuw in. Doe dit ook na het zwemmen, zelfs als je crème gebruikt die water resistent is.

Vergeet niet om deze plekken in te smeren!

Veel ouders smeren de baby en hun kind in op plekken die voor de hand liggen: denk aan ontbloot bovenlijf, armen, benen en gezicht. Maar vaak worden de handen, oren en voeten vergeten. Toch is het belangrijk om deze ook goed in te smeren, zeker als je kind wat ouder is en flink aan het spelen is.

Hoeveel zonnebrand gebruiken voor je baby en kind?

Het klinkt misschien raar dat we je gaan vertellen hoeveel je moet gebruiken om je kindje in te smeren, maar als je niet genoeg product gebruikt om je kind in te smeren dan werkt de zonnebrand niet goed. Zorg dat je een redelijk dikke laag aanbrengt op de huid. Hoe dunner de laag hoe minder bescherming deze biedt. Voor het gezicht en de hals kun je rekenen op een theelepel, de rest van het lichaam heeft minimaal 6 theelepels nodig. Hoe groter je kind, hoe meer je nodig hebt.

Zonnebrandcrème in de schaduw en op wintersport

Als het zomer is, dan ligt het voor de hand om je in te smeren als je de de zon in gaat. Maar vergeet ook niet in de schaduw te smeren. En ga je in de winter op wintersport? Vergeet dan niet om een tube zonnebrand mee te nemen. Doordat het zonlicht weerkaatst op de sneeuw is de kans dubbel zo groot dat je in je gezicht verbrandt. Dat geldt ook voor je armen als je na het skiën in je T-shirt bij zit te komen.

Wij adviseren om altijd een tube of flesje zonnebrand bij je te hebben als je kinderen hebt. Je weet n ooit wanneer het zonnig wordt en dan ben je altijd goed voorbereid en kan je kind niet verbranden. Want is je kind verbrand dan kan het later echt zonschade gevolgen krijgen.

Je vind onze zonnebrandproducten hier

Wil je meer weten over kinderen en baby's  in de zon? Stuur ons dan een email naar [email protected]  en je kan ook altijd terecht op de pagina van het KWF.

Stralende Groetjes Sandra van Viva Donna!

 

_____________________________________________________________________________

Recente artikelen