Terug

Welke zonnebrand is helemaal natuurlijk?

Welke zonnebrand is helemaal natuurlijk?

Alles wat je wilt weten over natuurlijke zonnebrand!

Er zijn een heleboel verschillende soorten zonnebrand te krijgen in de winkels. Mij gaat het om zonnebrandcrème die je wél die sun-kissed snoet geeft, maar niet schadelijk voor huid en natuur is. Daar ben ik helemaal fan van. Milieuvriendelijke, natuurlijke zonnebrand voor gezicht en body: ze bestaan echt. Alleen waar vind je ze in de jungle aan crèmes? Zijn synthetische smeersels gevaarlijk? Welke zonnebrand is wel goed voor het milieu? Wat is de beste natuurlijke zonnebrandcrème? En hoe gebruik je de natuurlijke zonnebrand producten nou eigenlijk? Kijk, uit de zon blijven is beter dan smeren, maar zonnebaden met zo min mogelijk schade kan heus. Hoe en wat lees je in dit uitgebreide artikel over natuurlijke zonnebrand.

Koop hier je natuurlijke zonnebrand ->

De negatieve kant van zonnen

Le soleil, wat is het toch heerlijk als we haar zien! Hoe lekker het ook is en hoe erg we haar ook nodig hebben om ons vitamine D-level op peil te houden, het is niet alleen maar hosanna. Er hangt een donkere donderwolk boven dit onderwerp. De zon is namelijk zo’n enorme krachtpatser dat je niet te lang onbeschermd aan haar moet worden blootgesteld. Gebeurt dat wel, dan weet je de gevolgen vast uit eigen ervaring: verbranding. Voorkomen is beter dan genezen. En dat doe je door te smeren. Te smeren. En vooral tussen 12:00 en 15:00 uit de zon te blijven.

Nogmaals, de zon heeft hartstikke veel fijns in petto. Ze zorgt ervoor dat we voldoende vitamine D krijgen. Een essentiële vitamine die ervoor zorgt dat je je energiek voelt, en je botten sterk houdt. Daarnaast is het ook een fijne booster voor je humeur. Schijnt de zon buiten, dan gaat ‘ie ook van binnen bij jou schijnen. Je hebt meer zin om er iets van te maken, en voelt je waarschijnlijk opgewekter. Maar er is ook een schaduwzijde…

Hoe groot is de schade van de zon?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen…De feiten liegen er niet om. Volgens het KWF is het aantal mensen met huidkanker de afgelopen tien jaar verdubbeld. Ver-dub-beld! Schrikken we van. Deskundigen wijzen massaal met hun vinger naar het krijgen van een overload aan UV-straling. Elke keer dat je huid na een dag zonnebaden verbrandt, beschadigt de bovenste laag van je huid en daarmee je DNA.

En die beschadiging is onherstelbaar. Oké, na een paar dagen zal je er niets meer van voelen, maar je lichaam onthoudt die schade. Hoe vaker je huid verbrandt, des te groter het risico op die enge ziekte toeneemt. Alsof dat nog niet genoeg was, veroudert je huid ook vele malen sneller. Hallo rimpels, pigmentvlekken en andere ongein.

Wat kan je doen tegen zonschade?

Om een lang verhaal kort te maken: Huidartsen adviseren om die huidschade te minimaliseren. En dat doe je vooral door te smeren. Heel veel te smeren in de zonnige maanden. Je smeert je in tegen UVA- en UVB-straling. UVA – ‘A’ staat voor aging – dingt diep door in je huid en tast daar je cellen aan. De B-variant staat voor burning, en beschadigt de bovenste huidlaag. Allebei stralingen waar je je huid zo goed als mogelijk tegen wil beschermen.

Alleen dan kom je dus uit op het verhaal van de zonnebrandcrèmes. Veel mensen twijfelen of dat wel zo gezond is voor de huid, en of ze niet beter dan niets kunnen smeren. Smeren is al-tijd verstandig volgens dermatologen, alleen zit er veel verschil in wat er op de zonnebrandmarkt te vinden is. Welke zonnebrand is slecht voor het milieu? Het grootste verschil zit ‘m in de samenstelling: chemische versus 100% natuurlijke zonnebrand.

Het verschil tussen chemische en 100% natuurlijke zonnebrand

We kunnen ons zo voorstellen dat je het door de wirwar aan zonnebrandcrèmes en claims niet meer weet. Doe je er goed aan om voor een duurzame, 100% natuurlijke zonnebrand te gaan, of gaat dat niet altijd op? Zijn chemische zonnebrandcrèmes gevaarlijk? Enfin, heel veel uit te leggen over dit witte smeersel. Zonnebaden zonder zonneschade, je doet het zo!

Laten we beginnen bij het begin. Ongeacht voor welk type zonnebrandcrème je gaat, realiseer je dat het risico van onbeschermd zonnen vele malen groter is dan het risico dat je loopt bij het gebruik van een zonnebrandcrème. Iets wat niet alleen opgaat als je verbrandt, maar zelfs als je niet verbrandt.

Bij het kiezen van zonnebrand komt er meer kijken dan of ‘ie lekker smeert, of ‘ie geen witte waas achterlaat, of ‘ie een fijn prijskaartje heeft, en geen walm van een nare geur met zich meeneemt. Een paar eigenschappen die zeker belangrijk zijn om te overwegen, maar begin je zoektocht vooral in de hoek van chemische versus natuurlijke zonnebrand. Er zijn namelijk chemische en minerale zonnefilters. Ergens wil je vooral de beste bescherming tegen die UVA- en UVB-straling. En als het even kan, wil je dat je smeersel het minst schadelijk is voor jezelf en de natuur. Right?

Hieronder zie je zonnebrand van Loveli. Deze zonnebrand is 100% nat een natuurlijke zonnefactor en troepvrij. Wil je het eens beter bekijken? klik dan op de foto dan zie je direct de Loveli producten voor in en na de zon.

Loveli zonenbrand

Alles over zonnefilters

Om je tegen die schadelijke UV-straling te beschermen, bevatten zonnebrandcrèmes bepaalde zonnefilters. Dit zijn dé beschermers. De vechtersbazen in de strijd tegen zonneschade. De Europese wetgeving heeft vastgelegd welke uv-filters zijn toegestaan en in welke concentraties (check hier). Zo zijn er 32 zonnefilters toegestaan, die maximaal 3 tot 10% van de zonnebrandsamenstelling mogen beslaan.

Deze filters kun je onderverdelen in chemische en minerale zonnefilters. Chemische, ook wel synthetische of organische, filters trekken in de huid en absorberen de UV-straling. Minerale, ook wel fysische of anorganische varianten leggen een beschermlaag over de huid en weerkaatsen de zonnestralen. Twee toegestane minerale zonnefilters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Zonnebrand mag hier voor maximaal 25% uit bestaan, een stuk meer dus.

Little sidenote: als je het zo leest, zou je misschien denken dat de zonnebrandcrèmes op natuurlijke basis het altijd ‘winnen’ van die met chemische filters. Deze laatsten hoeven alleen echt niet per se slechter voor je te zijn.

Is niet-natuurlijke zonnebrandcrème gevaarlijk?

Iets meer over die chemische filters in zonnebrand. Ze zijn er in allerlei varianten. Ook al schrikken de namen je misschien snel af, dat hoeft echt niet altijd zo te zijn. Maar er zijn er ook genoeg schadelijke stoffen in zonnebrand waarbij je dat wel mag hebben. Zoals zonnefilters die hormoonverstorend werken, allergische reacties oproepen of zelfs kankerverwekkend zijn. De onderzoeksarts in de cosmetische dermatolie dr. Jetske Ultee heeft een giga goede lijst met groene, oranje en rode zonnefilters. En daar staan chemische en minerale zonnefilters.

Goed om er bij het kopen van een nieuwe zonnebrand bij te houden. Als we de deskundige – en velen met haar – mogen geloven, zijn o.a. oxybenzone (benzophenone-3), octinoxate (wat in de meeste zonnebrandcrèmes zit) en PABA’s (Para-Aminobenzoic Acid) schadelijke stoffen in zonnebrand. Ga liever voor Tinosorb S of M (en nog een paar anderen die je in de lijst terugvindt). Weet je zeker dat je goed zit, uhh…smeert. Op de vraag of niet-natuurlijke zonnebrandcrème dus per definitie gevaarlijk is, is het antwoord luid en duidelijk: nee, zeker niet!

Nano = no go. Minerale zonnebrand zonder nanodeeltjes 

En hoe zit het dan met zonnebrand met natuurlijke zonnefilters als zinkoxide en titaniumdioxide? Dit zijn de twee ‘natuurlijke’ UV-blockers, maar bij de term ‘natuurlijk’ kan je je vraagtekens zetten. Want de filters zelf zijn gewoon minuscuul kleine stukjes geoxideerd metaal. Het is dus niet een of ander natuurlijk goedje dat van een plant of boom wordt afgehaald. Beetje misleidend is het wel. En over die twee semi-natuurlijke zonnefilters is veel gaande. Want zijn ze wel zo veilig?

In de basis kan je stellen dat zinkoxide zowel tegen UV-B als UV-A beschermt. Een hartstikke goede UV-blocker dus. Daarentegen laat titaniumdioxide een klein steekje vallen bij het UV-A-deel. Maar tot dusver prima zonnefilters, alleen maken ze je huid geisha-style. Spier- en spierwit. En dat is juist niet wat je wil als je de zon op je bol laat shinen.

Om die reden worden de werkzame stoffen in microscopisch kleine deeltjes – nanodeeltjes – geknipt. Nanotechnologie noemen ze dat. Eén die nogal omstreden is. Dat zou niet alleen vrije radicalen kunnen laten ontstaan, maar het is ook schadelijk voor het milieu. Naar schatting komt er jaarlijks zo’n 14.000 ton van deze microdeeltjes in water terecht, waardoor hele koraalgebieden afsterven. Verdrietig…  Ga dus voor een reef safe zonnebrand: een minerale zonnebrand zonder nanodeeltjes.

Hieronder zie je een foto van Sol de Ibiza zonnebrand. Deze zonnebrand bevat alleen maar natuurlijke zonnefilters, is nano-vrij en bevat geen plastic verpakkingen. Klik op de foto om alle natuurlijke zonproducten van Sol de Ibiza eens beter te bekijken.

Sol de Ibiza zonnebrand

Zonnebrand zonder microplastics

Yes, ook zonnebrand is ook zo’n product. Zo eentje waar microplastics in kunnen zitten. Deze schadelijke stoffen in zonnebrand zijn niet goed voor je lichaam én niet voor moeder aarde. Deze ienie-minie deeltjes in zonnebrand belanden gemakkelijk in de zee. En helaas: ook dat tast onze oceanen aan. Wil je weten of jouw zonnebrand koraal vriendelijk is? Dat is best ingewikkeld. Microplastics staan namelijk niet met deze term in koeienletters vermeld op de verpakking.

Zoek je naar een zonnebrand zonder microplastics, dan wil je in ieder geval de volgende ingrediënten vermijden: dimethicone, triacontanyl pvp, carbomer en verschillende typen acrylates. De Plastic Soup Foundation heeft een app gemaakt die het makkelijker maakt om te checken of jouw zonnebrand zonder deze schadelijke stoffen is.

Hieronder zie je de natuurlijke zonnebrandproducten van Little Urchin. klik op de foto om ze eens beter te bekijken

Little Urchin zonnebrand

Meer over Little Urchin zonnebrand:

Little Urchin Natuurlijke Zonnebrand is geformuleerd met biologische Groene Thee, Komkommer en Rozenbottel en biedt niet alleen bescherming tegen de zon, maar heeft ook anti-aging eigenschappen. Deze prachtige, gemakkelijk aan te brengen formule die geen witte waas achterlaat, bevat een non-nano-zinkoxide filter als het actieve ingrediënt. Geschikt voor het hele gezin, mensen met een gevoelige huid en baby's vanaf 6 maanden.

Deze Natuurlijke Zonnebrand SPF30 van Little Urchin bevat geen chemische ingrediënten of zonnefilter, is vrij van conserveringsmiddelen en kan worden gebruikt voor lichaam en gezicht. De super cleane formule is vrij van gevaarlijke chemicaliën, UV-absorberende middelen, titaniumdioxide, parabenen, synthetische conserveringsmiddelen of synthetische geurstoffen, waardoor het veilig is voor jou, de vissen, de riffen en de rest van de omgeving.

Reef safe zonnebrand

Wel eens gehoord van Reef safe zonnebrand? Voor het koraal zijn oxybenzone en octinoxate een van de meest schadelijke stoffen in zonnebrand. Hoe weinig er ook in zit. Die namen hebben we eerder gezien. Deze twee jongens zijn dus niet alleen slecht voor onze huid. Ze tasten ook de mooie en bovenal essentiele koraalriffen aan. Hoe weinig er ook in de zonnebrand zit. Vermijden dus. Reef safe zonnebrand bevat de koraal vriendelijke stoffen zinkoxide en titaniumdioxide. Hé, ook die namen hebben we eerder gezien. Met deze meer milieuvriendelijke zonnebrand kun je een verfrissende duik in zee nemen, zonder het koraal aan te tasten.

Hier moet je op kunt letten bij zonnebrandcrème

Bij het kiezen van een veilige zonnebrandcrème is er meer waar je op kunt letten. Komen ze: parabenen, kleurstoffen, parfum, alcohol. Maar ook palmolie, eucalyptus, lavendel kan je beter een ‘nee’ verkopen. Ze zijn niet fijn voor je huid – zorgen voor irritatie -, het klimaat en het prachtige, kleurrijke leven in de zee. Er is steeds meer gezonde, 100% natuurlijke zonnebrandcrème verkrijgbaar die hier rekening mee houdt. Thumbs up voor minerale zonnebrand zonder nanodeeltjes en parabenen!

Tips om gezonde te smeren (met 100% natuurlijke zonnebrand)

  • Gezond smeren betekent veel smeren. Wees niet te zuinig. Doe je dat namelijk, dan ga je van ze lang zal ze leven niet aan de beloofde SPF-factor komen.
  • Neem het smeren serieus. Tuurlijk is het niemands favoriete bezigheid als je het liefst linea recta naar buiten wil. Maar neem de tijd. Baan voor baan.
  • Smeer met de juiste SPF-factor – Sun Protection Factor. SPF 15, 30, 50, er is van alles op de markt. Maar waar er in de wandelgangen nog wel eens wordt gezegd dat factor 30 dertig keer langer in de zon zitten betekent, is dat toch echt een enorme fabel. De factor zegt iets over de werking van de zonnefilters. Zo houdt SPF 15 ruim 93% van de straling tegen, factor 30 kan ongeveer 97% aan, en factor 50 is nog net een procentje meer. Dus ja, met een hogere factor kan je net iets langer in de zon bruinbakken zonder zo rood als een kreeft te worden, én ligt de dekkingsgraad net wat hoger. Onthoud wel dat dit iets zegt over de UV-B-straling. Die UV-A-bescherming hoort apart op een verpakking te worden vermeld. Hoe hoog dat getal moet zijn? Minimaal 1/3 van de SPF-factor.
  • Smeer je een halfuur voordat je naar buiten gaat in. Geef de natuurlijke zonnebrandcrème de tijd om in te trekken en zich als een beschermlaag over je huid te settelen.
  • Zonnebaden doe je het liefst niet tussen 12:00 – 15:00 uur. Nou ja, misschien zou je dat wel het liefst doen, omdat net dan de zon zich laat zien in de tuin of op je balkon, maar weet dat ‘ie dan op z’n krachtigst is. Zonnebrand ligt dan – letterlijk – nog eerder op de loer. Zoek in dat tijdvak liever de schaduw op.
  • Je huid wordt absoluut niet blij van een zonnebrand die de volgende schadelijke stoffen bevat. Verbannen dus:
    • Oxybenzone
    • Avobenzone
    • Octisalate
    • Ethylhexyl salicylate
    • Octocrylene
    • Homosalate (ook bekend onder de namen Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate)
    • Octinoxate
  • Bij gezond smeren komt meer kijken dan alleen de ingrediënten van zonnebrandcrème of -spray zelf. Want hoe goed ‘ie ook wel of niet voor je huid kan zijn, zonnebrand kan wat minder milieuvriendelijk zijn.
    Wat denk je bijvoorbeeld van het verschil tussen een zonnebrandcrème of -spray? Die tweede is stukken vervuilender dan de eerste. Hoe makkelijk die sprays ook in gebruik zijn, het goedje blijft gewoon minder goed op je huid plakken. Een duik in de zee nemen, betekent daarom dat het witte smeersel makkelijker in het water terechtkomt. Of dat het eerst neerdwarrelt op het strand om vervolgens bij vloed door de zee te worden meegespoeld. Bovendien niet echt een lekkere bescherming voor je huid. Ga dus voor de smeerbare meer milieuvriendelijke zonnebrand.
  • En dan is daar nog de verpakking. Man man wat een plastic kom je in het schap van de zonnebrandcrèmes tegen. Plastic alom. Gelukkig zijn er steeds meer merken die een duurzame zonnebrand in blik of plasticvrije verpakking stoppen. Eerlijk, het is een fikse zoektocht om een veilige, lekker smeerbare, duurzaam verpakte zonnebrand te vinden. De weg ernaartoe is pittig, totdat je ‘m hebt gevonden.
  • Bewaar zonnebrand op een droge en koele plek. Hoge temperaturen verminderen namelijk de SPF. Zet de (natuurlijke) zonnebrandcrème thuis dus in de kast. En waar het waarschijnlijk eerder misgaat: leg de verpakking op het strand, in het park of bij het zwembad in de schaduw en doe de dop erop. Zo blijft de werking van de zonnefilters het best in tact.

Je vindt alle zonnebrand, aftersun en selftanning die ik verkoop hier.

Wil je meer weten of heb jij een hele fijne natuurlijke zonnebrand gevonden? laat het me dan weten in een reactie. Ik zal altijd reageren!

Stalende Groetjes Sandra van Viva Donna

_________________________________________________________________________________-

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box