Terug

Check je huid op verdachte plekjes

Check je huid op verdachte plekjes

Check je huid op verdachte plekjes

Helaas komt huidkanker steeds meer voor. Zon is hierbij de grootste boosdoener.  Een mooi gebruind huidje straalt gezondheid uit. Maar wist je dat bruin worden het eerste verdedigingsmechanisme is van de huid? Zonschade wordt ‘in de huid opgeslagen’.

In de jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven. Het is dus belangrijk dat je jouw huid goed in de gaten houdt wat betreft de verdachte zonschade plekjes die huidkanker kunnen zijn. Hoe je dat dort dat vertellen we je hieronder allemaal.

 

Check regelmatig je huid

Check jij je huid wel eens op verdachte plekjes? Veel mensen doen het niet of nauwelijks. Of weten eigenlijk niet waar ze op moeten letten bij zo’n controle. En dat terwijl deze controle in het geval van een melanoom ( huidkanker)  je leven kan redden! Stichting Melanoom geeft bijvoorbeeld aan dat zo’n 99% van de mensen die huidkanker krijgt, de ziekte overleeft als ze er op tijd bij zijn. Regelmatig even je huid onderzoeken is dan ook geen overbodige luxe.

 

CHECKLIST!

Het begint al als je in de zon gaat! Smeer je goed in. Hoe je je goed insmeert dat lees je hier. Als je huid verbrandt, is dat een signaal dat de bovenste huidlaag door UVB-straling is aangetast. Hoe vaker je in je leven verbrandt, hoe groter de kans is om huidkanker te krijgen. De ABCDE-regel is ontwikkeld om een (beginnend) melanoom ( huidkanker plekje) te kunnen herkennen. Een vlek is verdacht als het 1 of meer van de volgende eigenschappen heeft: 

  • Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm
  • Border: de (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand
  • Color: de (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren
  • Diameter: de (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 6 mm
  • Evolving: de (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert

Check je huid op verdachte plekjes l viva donna

Als je één van deze 5 dingen herkent, kun je het beste contact opnemen met de huisarts.

 

Wanneer controleer je je huid?

Hoe vaak je je huid moet controleren hangt van meerdere factoren af. Van je huidtype en van de zon. Als je een licht huidtype hebt, is het verstandig om je moedervlekken vaker te controleren. Mensen met een lichte huid krijgen namelijk vaker huidkanker dan mensen met een donker huidtype. En als je vaker geniet van de zon, is de kans op huidkanker ook groter. Verder is het van belang om te kijken of jij vroeger als kind veel bent verbrandt en of huidkanker veel in jouw familie voorkomt. Is dat het geval is het zeker belangrijk je huid regelmatig te checken. Of te laten checken door de arts.

 

Op welke plek ontwikkelt zich vaak huidkanker?

Huidkanker ontwikkelt zich bij vrouwen en mannen vaak net even iets anders. Bij de vrouwen ontwikkelt het zich vooral op de benen. Bij mannen is de rug vaak de plek waar een melanoom kan ontstaan. Maar blijf vooral je hele lichaam checken want uiteraard kan het op alle plekken van het lichaam voorkomen!

 

Goede zonbescherming

Om huidkanker te voorkomen is een goede zonbescherming het aller belangrijkste! De zon is nog altijd de belangrijkste reden dat mensen huidkanker krijgen. Iedere zonnestraal die je in je leven op je huid krijgt, onthoudt je huid. Wie als kind bijvoorbeeld veel (onbeschermd) in de zon is geweest, loopt meer risico op het ontwikkelen van huidkanker op latere leeftijd. Hoe hoger de UV-belasting, hoe groter het risico. Bescherm je huid daarom goed met een SPF 50! En doe dat niet alleen als je gaat zonnebaden. Denk ook aan je dagelijkse zonbescherming. Want je krijgt in verhouding meer zonnestalen op je huid buiten de dagen dat je echt gaat zonnebaden. Want als jij boodschappen doet of je hond uitlaat in de zon, komt er ook zon op je huid. Zelfs in de winter zit er UV staling in de lucht.

Lees hier hoe jij jouw huid goed beschermt tegen de zon. En de beste zonnebrand producten vind je hier

 

 

 

 

Recente artikelen

 

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box