Terug

Alles over hormoon verstorende stoffen in beauty producten

Alles over hormoon verstorende stoffen in beauty producten

Alles over hormoon verstorende stoffen in beautyproducten

Helaas horen we er de laatste jaren steeds meer over; Hormoon verstorende stoffen in verzorgingsproducten en beautyproducten. Gister nog werd ik gebeld door een goede klant. Zij had hormoon gerelateerde borstkanker gehad en of deze stoffen voor haar dan extra schadelijk konden zijn. We zijn dus eens goed in het onderwerp gedoken. En we zullen jullie hieronder alles vertellend over deze stoffen, welke stoffen het zijn en hoe schadelijk ze nou echt zijn!

Wat zijn hormonen en wat doen ze?

Hormonen zijn lichaamseigen stofjes die boodschapjes doorgeven in je lichaam aan verschillende organen en lichaamsfuncties.  Sommige hormonen regelen de vochtbalans, andere de suikerspiegel en weer andere het inzetten van de overgang, menstruatie en zwangerschap.

Wat zijn hormoon verstorende stoffen?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn hormoon verstorende stoffen lichaamsvreemde stoffen die hetzelfde gedrag vertonen of zelfs de functies van hormonen in je lichaam overnemen. Dit kan je hormoonbalans verstoren. En die verstoring van je hormoon balans kan zich weer uiten in een verstoring van de werking van de organen en orgaan functies die nauw verbonden zijn met hormonen zoals je stofwisseling en schildklier, voortplantingsorganen, schommeling van je gewicht en stress. Ook zou er in sommige gevallen een verband zijn tussen hormoonverstoorders en hormoongevoelige kankersoorten, zoals borstkanker en prostaat kanker. 

Hormoonverstorende stoffen in beauty producten

Waarin zitten hormoon verstorende stoffen?

Eigenlijk zitten deze hormoon verstorende ingrediënten in veel beauty en verzorgingsproducten zoals huidverzorging, haarverzorging, tandpasta, make-up en andere cosmetica die je zo bij de drogist kan kopen helaas.  Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 60% van deze producten een of meerdere hormoon verstorende ingrediënten bevat.  

Zijn Hormoon verstorende stoffen gevaarlijk?

Uit onderzoeken is gebleken dat deze stoffen niet direct gevaarlijk of schadelijk zijn voor de gezondheid. Soms komt dit doordat het in zo’n lage dosering aanwezig is, of dat het maar kort in contact staat met het lichaam. Een shampoo zit bijvoorbeeld maar kort in het haar, tegenover een lipbalsem of een crème die wel meerdere uren contact maakt met de huid.

Als je beautyproducten met hormoon verstorende stoffen gebruikt is er niet meteen reden tot paniek. De bestanddelen zijn niet direct schadelijk of gevaarlijk voor je gezondheid. Dit hangt af van een paar factoren. Het is alleen schadelijk als je er zo veel van zou gebruiken en dat is eigenlijk nooit aan de orde. Nou is het natuurlijk wel zo dat als al jouw verzorgingsproducten en beauty producten die jij gebruikt, hormoon verstorende ingrediënten bevat, de dosering van die stof zich opstapelt!

Hormoonverstoorders laten zich vaak lastig tot helemaal niet afbreken in het lichaam, waardoor de stoffen zich door de jaren heen kunnen opstapelen. Als je gezondheidsklachten ondervind van deze ingrediënten dan zal dat pas na jaren tot uiting komen en dan is het heel lastig voor de artsen en medici om te achterhalen wat de oorzaak er van is.

Als je een hormoongevoelige vorm van kanker hebt gehad, of als je het gen hebt voor hormoongevoelige kanker, dan is het wellicht verstandig om j goed in deze materie te verdiepen en allen producten te gebruiken die je hormonen in geen geval kunnen verstoren. Onderaan deze tekst zullen we je vertellen welke merken je veilig kunt gebruiken.

Welke hormoon verstorende ingrediënten kan je beter vermijden?

  • Parabenen: Dit zijn meestal de conserveringsmiddelen in producten. Ze kunnen de natuurlijke balans van het vrouwelijk hormoon oestrogeen verstoren, doordat ze zich kunnen gedragen als dit hormoon. Deze oestrogeen-lijkende hormonen worden ook in verband gebracht met bijvoorbeeld borstkanker. Parabenen worden door je lichaam opgeslagen en blijven daar actief. In shampoos, crème, lotions et cetera, kan je de volgende soorten parabenen tegenkomen: methyl-, ethyl-, butyl-, propyl- en isobutylparaben
  • Ftalaten: Deze ingrediënten gebruiken de leveranciers om plastics van verpakkingen flexibel te maken. Het zijn een soort van ‘weekmakers’ en die worden ook ingezet voor het behoud van geur in parfums of kleur in cosmetica. Deze verstoorder wordt in verband gebracht met obesitasklachten en kan bij mannen leiden tot een verstoorde en verminderde zaadproductie. Deze hormoonverstoorder komt ook voor onder de namen: di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP).
  1. PEG’s; Dit is de afkorting van Polyethylene glycol. Het zijn synthetische chemicaliën die in verschillende cosmetica voorkomen. PEG’s trekken water aan en verwijderen de beschermende vetten van de huid. Dit zorgt voor een disbalans in de bijnierhormonen. Hierdoor kan je een verstoring in je vochtbalans ervaren, wat er mede voor zorgt dat je huid sneller veroudert.
  2. Triclosan; Dit zijn conserveringsmiddelen en ingredinten met antibacteriële werking. Deze ingredinten worden veel gebruikt in (hand)zeep, tandpasta, deodorant en andere cosmetica. Helaas is de stof niet zo kieskeurig en dood het ook goede bacteriën. Tijdens onderzoek bij dieren zijn er verschijnselen geweest die schildklier falen veroorzaken en dieren hebben ongeveer dezelfde schildklierwerking dan mensen. Op mensen is dit nog niet uitvoerig getest.
  3. Bisfenol A; Bisfenol A is een ingrediënt dat gedraagt zich als het vrouwelijke hormoon, waardoor het een hormoonverstoorder is. Bisfenol A wordt gebruikt om kunststoffen mee te maken en kom je voornamelijk tegen in hardplastic flessen en verpakkingen van cosmeticaproducten, maar ook aan de binnenkant van conservenblikken.

Merken die vrij zijn van hormoon verstorende stoffen:

Wij van Viva Donna zijn heel erg fan van merken die geen tot weinig hormoon verstorende ingrediënten gebruiken. Wij zijn altijd op zoek naar mooie merken die goed zijn voor mens en milieu. Hieronder vind je een lijstje met onze merken die vrij zijn van hormoon verstorende ingrediënten en die je dus veilig kunt gebruiken!

Hieronder zie je een foto van Loveli producten. Loveli is een van mijn merken die echt 100% vrij is van hormoon verstorende ingrediënten. Wil je alle Loveli producten eens bekijken? Klik dan op de foto!

Loveli - vrij van hormoomverstorende stoffen

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Stuur dan een reactie hieronder in het commentaar. Ik zal altijd aandacht bestelden aan de reactie en je proberen zo goed mogelijk te helpen!

Stralende Groetjes, Viva Donna!

________________________________________________________________

 

Recente artikelen

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box