Terug

Tips tegen haaruitval door stress

Tips tegen haaruitval door stress

Tips tegen haaruitval door stress

Wist je dat stress een van de grootste oorzaken is van haaruitval? Gelukkig zijn er genoeg manieren om haaruitval en stress te verminderen. We zullen vertellen waardoor het komt en wat je er aan kan doen!
 

Wat is haaruitval?

Je wist het misschien nog niet maar iedereen verliest zo’n 50 tot 100 haren per dag; dit is heel normaal. Omdat je nieuwe haren weer razendsnel aangroeien, zie je geen verschil aan je haar. Soms wordt dit evenwicht tijdelijk verstoord en dan spreken we van haaruitval. Bij haaruitval verlies je beduidend meer haren per dag dan normaal. Bij haaruitval kunnen zelfs uiteindelijk kale plekken ontstaan. Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Stress is een veel voorkomende oorzaak van haaruitval bij mannen en vrouwen. 

Stress kan haaruitval veroorzaken 

Het haar groeit in 3 fases, als in een van die fases hat haar niet goed gevoed wordt dan kan je sneller haaruitval kruigen. Denk maar aan de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap geef je veel voeding aan je kindje. In die periode houdt je lichaam je haar vast als bescherming, maar na de bevalling krijgen vrouwen vaak veel last van haaruitval.  Dit gebeurt ook als je last hebt van stress, je energie gaat naar je lijf en je hersenen die overlopen, dus gaat er minder voeding naar je haar.

Ook de aanmaak van cortisol tijdens stress kan een oorzaak zijn van haaruitval. Cortisol zorgt voor een verhoogde productie van adrenaline, dat bij ophoping in de talgklieren weer voor een overproductie melkzuur zorgt. Teveel melkzuur is op zijn beurt schadelijk voor je haren, waardoor haaruitval ontstaat. 

Stress ontstaat doordat je lichaam gevraagd wordt een inspanning te doen en hiervoor adrenaline aanmaakt. Als deze inspanning langere tijd aanhoudt is er sprake van stress. Een fysieke inspanning breekt adrenaline af, maar tijdens een periode van stress is daarvan geen sprake. De adrenaline hoopt zich dus op. Dit doet het voornamelijk in de hoofdhuid, omdat hier de bloedcirculatie relatief zwak is. Adrenaline komt in de talgklieren terecht en zorgt hier voor een overproductie van melkzuur.

Melkzuur tast je haar aan en veroorzaakt haaruitval door stress. Haarschubben kunnen loslaten, je haren wordt dunner, de haarwortel wordt aangetast en je haar valt uit of blokkeert de groei van nieuwe haren.

Wat kun je doen tegen haaruitval door stress?

Haaruitval door stress los je op door eerst van de stress af te komen. Dit kun je doen tegen haaruitval door stress:  

  • Neem een hoofdhuid-massage (Dit kan met onze nieuwe hoofdhuid massageborstel, dit stimuleert ook meteen de doorbloeding van je hoofdhuid) Bijvoorbeeld met de Marlies Moller Hair & scalp brush. Deze borstel masseert je hoofdhuid waardoor je een goede doorbloeding krijgt.
  • Zorg dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt Bijvoorbeeld de RevitalTrax collageen supplement
  • Ontspan voldoende
  • Slaap voldoende
  • Beweeg voldoendeStimuleer de hoofdhuid
Hoofdhuidmassages helpen de bloedtoevoer te stimuleren en kunnen de haarzakjes, en dus de haargroei, stimuleren. Gebruik een goede shampoo zoals de RevitalTrax Anti-Hair Loss Shampoo, die de hoofdhuid helpt reinigen en de doorbloeding stimuleert.

Meditatie, mindfulness en ademwerk
Of u nu kiest voor aandachtig concentreren op uw ademhaling of tien minuten mediteren, doe wat u kunt om de stress die u voelt te verminderen. Doe bijvoorbeeld een ademhalingsoefening of meditatiesessie voordat u gaat slapen en direct als u wakker wordt: zo creëert u een routine zodat u het ook echt volhoudt.

Creëer een positieve omgeving
Uw omgeving is heel belangrijk. Een lawaaierige of vieze ruimte is niet goed voor uw geestelijke gezondheid, en nu we allemaal veel vanuit huis werken is het vooral belangrijk om een positieve leefomgeving te creëren. Verander een ruimte in uw huis of in uw eigen home-office en vul het met dingen die u inspireren. Laat de kamer lekker ruiken en kies één rustgevende kleur voor uw kantoor voor een goed humeur. Alles om een positieve sfeer te creëren.

Integreer positieve activiteiten in uw dag
Het is ontzettend belangrijk om activiteiten in uw dag op te nemen waarvan u weet dat ze u gelukkig maken. Het hoeft niet meteen een powerwalk of een bezoekje aan de gym te zijn. Een kop koffie of thee met een vriendin, knuffelen met uw huisdieren of een goed boek lezen helpen ook. Zolang u er maar relaxt van wordt en uw haar op uw hoofd blijft zitten.

Met deze tips zal je zien dat je stress level vermindert en daarmee ook je haaruitval. Al kan dat wel een paar weken duren.

Wil je onze mooie haarverzorgingsproducten nog eens bekijken? Je vindt alle haarverzorging hier.

Stralende Groetjes Sandra van Viva Donna!

_____________________________________________________________________

 

Relevante pagina's: Happysoaps; Marlies Moller; RevitalTrax, Kaé; 

Recente artikelen

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box