Terug

Nieuw product? Doe de allergie check!

Nieuw product? Doe de allergie check!

Nieuw product? Doe de allergie check!

Een gevoelige huid is een term die je veel hoort in de wereld van huidverzorging –in beautynieuws, productetiketten en van klanten in de salon. Vooral dermatologen krijgen dit vaak van patiënten te horen. Het is ook zo dat een groeiend deel van de wereldbevolking – wegens onder meer luchtvervuiling – een gevoelige huid heeft. Dit kan ook duiden op een onderliggend huidprobleem: van eczeem tot rosacea, psoriasis én huidallergie. We spreken dan van allergische contactdermatitis.

Huidallergie kan soms een hevige reactie opleveren. Dat kan schrikken zijn. Je huid reageert bijvoorbeeld op een allergeen, een bestanddeel waarvoor je allergisch bent. Misschien ontdek je dit nadat je iets hebt gegeten, na het gebruik van een bepaald wasmiddel of na behandeling bij een huidspecialist met bepaalde producten. Warmte allergie valt hier ook onder; uitslag door de zon. Via de huisarts kun je een allergie test doen, waardoor je ook gelijk weet wat te mijden om een allergische huidreactie te voorkomen. Een huid die zo reactief is, is het meest gebaat bij huidverzorging die hypoallergeen is. In dit artikel vertellen we je alles over huidallergie en wat de beste behandelingen hiervoor zijn.

Wat is een huidallergie?

Als je immuunsysteem overgevoelig is voor een bepaalde stof kan dit na verloop van tijd een huidallergie veroorzaken. Er kan een huidallergie (allergische contactdermatitis) ontstaan als je immuunsysteem herhaaldelijk wordt blootgesteld aan een bepaald irriterend middel – ofwel een huidverzorgend ingrediënt zoals een geur of kleurstof ofwel een stof zoals rubber, formaldehyde of nikkel. Naar verloop van tijd wordt je huid hier steeds gevoeliger voor en raakt bijgevolg allergisch. 

Tenzij je huid te maken krijgt met iets dat direct irriterend is, zoals gifsumak, duurt het even voordat een huidallergie zich ontwikkelt. Ben je eenmaal allergisch dan is dit permanent. Tekenen, waaronder een rode uitslag, extreme jeuk (inclusief netelroos), een droge, gebarsten of schilferende huid, sijpelende blaren en algehele gevoeligheid kunnen zich tot 48 uur na blootstelling ontwikkelen. Daardoor wordt het soms ook lastiger om te achterhalen waardoor je huid zo geïrriteerd en dus allergisch raakt.

Welke symptomen geeft een allergische reactie?

Een allergie kan de volgende symptomen hebben:

  • roodheid
  • zwelling
  • jeuk
  • een brandend gevoel
  • huiduitslag
  • blaarvorming. 

Smeer je een nieuwe crème waar je huid allergisch op lijkt te reageren dan zie je uitslag waar je het product hebt aangebracht, of in vlekkerige patronen over het hele gezicht.

Test altijd op allergie

Het is zeker handig om te achterhalen of een huidallergie veroorzaakt wordt door een bepaalde stof.  Dit kan middels een huidtest /  allergie check. Zo kan huidirritatie behoorlijk verbeteren of zelfs helemaal verdwijnen wanneer je bepaalde ingrediënten vermijdt. Je kan dit heel gemakkelijk zelf doen.

Waarom moet ik bij ieder nieuw product de allergiecheck doen?

Niets moet natuurlijk, maar door een een testje te doen bij een product dat je nog niet eerder hebt gebruikt, kun je voorkomen dat je gezicht onder de uitslag zit! Voorkomen is beter dan genezen, toch...?

Zo test je op allergie

Heb je een nieuw product? doe dan de allergiecheck Smeer dan een hele kleine hoeveelheid aan de binnenkant van je elleboog en laat dat minimaal 24 uur zitten. Als je na 24 uur geen reactie hebt, dan kun je het product veilig gebruiken.

Wat als je gevoelig bent voor allergieën?

Als je er niet uit komt waarvoor je allemaal allergisch bent, dan kun je via de huisarts hiervoor bijvoorbeeld een specifieke test aanvragen, die worden uitgevoerd bij patiënten bij wie een contactallergie wordt vermoed. 

Je kan ook worden doorverwezen naar de dermatoloog voor een speciale allergietest om vast te stellen of je allergisch bent voor bepaalde chemische stoffen. Dit noemen ze ook wel de Platch test. Daarbij worden zomaar dertig verschillende stoffen getest. Deze stoffen worden met behulp van strips op je rug geplakt. Soms is het echter gemakkelijker om zelf thuis nauwlettend in de gaten te houden of er een reactie ontstaat op een bepaald product.

Stralende Groetjes Sandra van Viva Donna

___________________________________________________________________

 

Recente artikelen

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box