Terug

Acne Huid na je 30e (15)

Acne na je 30e levensjaar is niet zo gangbaar als de normale acne vulgaris die vaak voorkomt tijdens de pubertijd.
Deze vorm van Acne komt vaak door een verstoring van hormonen. Door een te kort aan het ene hormoon en een teveel van het andere raakt de

Filters

Acne na je 30e levensjaar is niet zo gangbaar als de normale acne vulgaris die vaak voorkomt tijdens de pubertijd.

Deze vorm van Acne komt vaak door een verstoring van hormonen. 

Een productlijn die daar fantastische resultaten mee heeft geboekt is de Feminity lijn van Ericson Laboratoire.

Tip: Zoek een Ericson Labratoire specialiste die je erbij helpt

 

 

Acne! Ben je al jaren verlost van de grootste nachtmerrie uit je puberteit, doemt het rond je 30ste ineens weer op. Wat is er aan de hand? Doe je iets niet goed of zijn je hormonen in de war?

Wat is de oorzaak?

Het krijgen van acne is genetisch bepaald. Als een van beide ouders het had, is de kans groot dat jij het ook krijgt. In de puberteit krijgt iedereen het omdat de hormonen opspelen, maar als het lang aanblijft of later weer terugkomt, zijn je genen er zeker schuldig aan.

Acne ontstaat wanneer de talgklieren teveel talg produceren en dit huidvet niet goed weg kan komen omdat het zich vermengt met de dode huidcellen op de huid. Er ontstaat een soort pasta die in de poriën kruipt. Door de verstopping gaan de huideigen bacteriën zich vermenigvuldigen en is de ontsteking (de puist) een feit. Waaróm de talgklieren opeens meer talg produceren, blijft een raadsel.

Het is alleen bekend dat het mannelijke hormoon testosteron hiermee te maken heeft. Dit hoeft niet te betekenen dat jij meer van die hormonen aanmaakt dan een andere vrouw (anders zou je ook een baard en een zwaardere stem krijgen), maar wél dat jouw talgklieren er sterker op reageren.

Cosmetica en hormonen

Als het inderdaad genetisch bepaald is,  waarom blijft het dan eerst heel lang weg en breekt het rond je dertigste weer los? Er zijn zowel uitwendige als inwendige factoren die het uitlokken, Uitwendig zijn het cosmetica en de zon. Veel vrouwen beginnen rond deze leeftijd met anti-rimpelcrèmes, en die kunnen behoorlijk vet zijn. Ze verstoppen de poriën waardoor mee-eters ontstaan en die kunnen uitmonden in puistjes. Smeer alleen een anti-rimpelcrème voor de gecombineerde huid of neem een goed hydraterend product voor je huidtype.

De zon (of zonnebank) lijkt even de acne te verminderen, maar zodra je huid geen zon meer krijgt, ontstaat er een zg. rebound effect. De talgklieren produceren ineens heel veel talg. Dat zie je ook wel bij niet-acne gevoelige mensen, maar als je die huid behandelt is het ook direct weg. Bij acne-gevoelige huiden blijft het en duurt het behandelen langer.’

De inwendige factor zijn de hormonen. Bekend is de ongesteldheidspuistjes, ook dat is acne, alleen in geringe vorm. Verder stoppen vrouwen rond deze leeftijd vaak met de pil omdat ze kinderen willen hebben, óf ze hebben al een zwangerschap achter de rug. Door grote hormonale veranderingen kan acne weer opflakkeren.

Kan de acne na je zwangerschap ook erger zijn? ‘Dat kan, het acnepatroon kan veranderen naarmate je ouder wordt. Het kan zwaarder worden en ineens langs de kaaklijn, op het decolleté en op de rug opkomen.’

Over stress

Over de rol van stress zijn de meningen verdeeld. De ene arts beweert dat je lichaam door stress het hormoon cortisol aanmaakt dat de talgproductie stimuleert. Maar de andere arts vindt dat nog geen reden om voor een outbreak: een vette huid hoeft niet per se acne te krijgen. Ingewikkeld dus! Katrien Vossaert gelooft dat gestresste mensen vaker aan hun huid friemelen, waardoor de kans op ontstekingen toeneemt.

Vet en probiotica

Hoe zit het met voeding? Veel dermatologen zeggen dat je gewoon chocola en patat kan eten. Orthomoleculair artsen vinden vaak van niet. Hij kent een onderzoek waaruit blijkt dat mensen die vooral mediterraan eten veel minder last hebben van acne. Wij eten veel geraffineerde voeding waarin zogeheten snelle suikers (die snel energie geven) zitten. Die worden snel door het bloed opgenomen en veroorzaken een onstabiele bloedsuikerspiegel, waardoor de hormoonhuishouding ontregelt kan raken. Het eten van ‘volle’ volkoren producten, verse groenten en fruit is beter.

En over vetten: De onverzadigde vetten in plantaardige oliën stimuleren samen met omega 3-vetzuren uit vette vis de aanmaak van hormonen (prostraglandines) die de mannelijke hormonen weer in balans houden. Er wordt dan minder talg geproduceerd. Eet dus minder verzadigde – en vooral-  transvetzuren (uit koek). Ook over probiotica valt iets te zeggen. Dit zijn gezonde darmbacteriën die je o.a. in drankjes als Yakult en Danone Actimel vindt, maar ook in pillen van o.a. Solgar en Orthica.

Ze helpen je weerstand in het algemeen te versterken. Hoe beter het immuunsysteem functioneert, hoe beter je hormoonhuishouding in balans is en dat heeft ook zijn weerslag op je huid. Als je antibiotica slikt tegen je acne is het zeker – want wetenschappelijk bewezen – aan te bevelen probiotica te nemen. Antibiotica remmen de zg. goede bacteriën in je darmen af, waardoor ziekmakende bacteriën de overhand krijgen en je weerstand uiteindelijk alleen maar afneemt.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box